Relatie gezondheid en tandvleesproblemen

Praktijk Solleveld » Relatie gezondheid en tandvleesproblemen

Onderzoekers bevestigen nu dat er een verband bestaat tussen tandvleesontstekingen en een aantal levensbedreigende ziekten!

Uw mond: een broeinest vol gevaar

tandvleesproblemenUw beloning voor zorgvuldige mondhygiëne is een stralende glimlach. Wat er in uw mond gebeurt, houdt onomstotelijk verband met uw immuunsysteem en uw totale gezondheid. U twijfelt? U bent niet de enige. Er ligt 20 jaar tussen het eerste onderzoek naar dit verband en de acceptatie door de wetenschap.

Sindsdien hebben verscheidene onderzoekers echter bevestigd dat er een verband bestaat tussen een aantal ziekten en tandvleesproblemen (ook wel parodontitis genoemd), de meest voorkomende chronische aandoening ter wereld, waaraan 80 procent van de volwassenen op enig moment lijdt. Wanneer tandplaquevormende bacteriën zich onder de tandvleesrand een weg naar beneden werken, ontstaan de tandvleesproblemen.

Stress kan dit proces versnellen, omdat daardoor hormonen vrijkomen die bacteriegroei bevorderen. In eerste instantie hoeven tandvleesproblemen geen klachten te geven, maar na verloop van tijd veroorzaken ze slechte adem, loszittende tanden en gezwollen, makkelijk bloedend tandvlees, met name bij het poetsen van de tanden.

Het doordruppeleffect

In de tandplak kunnen wel meer dan 400 soorten bacteriën voorkomen. Als hier niets aan wordt gedaan, maken deze bacteriën gaatjes tussen het tandvlees en de tanden of kiezen. Na en groeiperiode van acht tot twaalf weken en wanneer de pockets zich uitbreiden tot meer dan drie millimeter onder de tandvleeslijn, orden de bacteriën agressiever en destructiever.

De bacillen zelf of de toxinen die ze afgeven, kunnen dan in de bloedbaan omen, waar ze bijdragen aan verstopte slagaders en het risico van een hartaanval en een herseninfarct kunnen vergroten. Plaque bevat ook soorten bacteriën die de luchtwegen kunnen infecteren, en zo een bacteriële ontsteking kunnen veroorzaken.

Een sterk immuunsysteem zal deze indringers gewoonlijk terugdrijven. Factoren die de weerstand echter verlagen, kunnen zo de weg vrijmaken voor een chronische infectie. Er zijn zelfs aanwijzingen dat tandplak verband houdt met miskramen en vroeggeboorte. Onderzoekers van de Universiteit van Alabama ontdekten dat vrouwen met en tandvleesaandoening een drie tot acht keer hoger risico lopen het leven te schenken aan een te kleine of te vroeg geboren baby. Vermoedelijk komt dat doordat toxinen uit de bacteriën de ontwikkeling van de foetus ongunstig beïnvloeden .

Een andere mogelijkheid is dat ontstekingen stimulerend werken op het vrijkomen van stoffen die de baarmoederhals kunnen verwijden, waardoor de bevalling vroegtijdig inzet. Er kleeft nog een ander gevaar aan tandplak.

Er zijn aanwijzingen dat Helicobacter pylori, de bacterie die de meeste maagzweren veroorzaakt, zijn oorsprong vindt in tandplak en van daaruit in de maag terechtkomt.

(Einde bericht Readers Digest december 2004)