Email: info@praktijksolleveld.nl | tel: +31 (0)35 6015369

Verstandskies verwijderen? BEWAREN!

In die gevallen waarin wij u adviseren om uw verstandskies te laten verwijderen door de kaakchirurg, is het (om twee belangrijke redenen) raadzaam om uw kies terug te vragen en deze in gedestilleerd water ingevroren te bewaren. De eerste reden is dat er grootschalig onderzoek wordt verricht om het element als kroon of vulmateriaal te kunnen gebruiken (Radboud te Nijmegen).

Een tweede, wellicht nog belangrijkere reden is dat Japanse onderzoekers van het Nationale Instituut voor Geavanceerde Industriële Wetenschap en Techniek, er in geslaagd zijn om stamcellen uit een ingevroren verstandskies te halen. Een stamcel is een pluripotente cel die in één of meer andere celtypen kan veranderen en kan worden ingezet bij levensbedreigende ziekten waaronder kanker, suikerziekte en andere degeneratieve ziekten.

 

Een ander voordeel is dat de deze methodiek een goed alternatief kan zijn voor de omstreden embryoselectie. Wellicht dat de verstandskies als ‘dwarsligger’ u op termijn een hele grote dienst kan bewijzen.