Alternatief voor orthodontische beugel

De orthodontie richt zich niet op de fysiologische oorzaak van scheve tanden en niet goed op elkaar sluitende kaken. Door onder meer de evolutie, een veranderd eetpatroon en afwijkend mondgebruik zijn de kaken steeds smaller geworden waardoor soms de nodige ruime ontbreekt om alle kiezen volledig en mooi in rij, te laten doorbreken.

De reguliere orthodontie probeert ruimte te maken voor de tanden en kiezen door deze in een bepaalde richting te forceren of zelfs tanden of kiezen te trekken in plaats van de kaken te stimuleren om volledig te volgroeien. Wat we weten is dat tanden en kiezen, na een gedwongen orthodontische behandeling, terug willen keren naar hun ‘oude vertrouwde positie’. Daarom worden na afloop van de orthodontische correcties, draadjes geplaatst achter de fronttanden om het gebit in hun geforceerd afgedwongen positie te houden. Als de tanden, kiezen en kaken na de orthodontische behandeling in echte harmonie zouden zijn, mag toch worden verwacht dat een blijvende positiedwang door een dergelijke retentiedraad niet nodig is?

Functionele kaakorthopedie

Het laten volgroeien van de kaken waarbij rekening wordt gehouden met de natuurlijke groeirichting van het gehele lichaam is een functionele kaakontwikkeling zonder orthodontisch geweld. Dit effect kan worden bereikt door het consequent dragen van een myotrainer (1 uur overdag en ‘s nachts) en het dagelijks doen van speciale slik- en ademhalingsoefeningen. Belangrijk is ook het bewustmaken van de tongpositie en deze steeds te oefenen. Voor een optimale en effectieve therapie is wel enige discipline en doorzettingsvermogen nodig.

Neem contact met ons op als u voor uzelf of voor uw kind een myofunctionele orthodontie overweegt.

Contact